Vanliga frågor om hemstädning 

Har du aldrig anlitat någon för hemstädning kan det vara svårt att förstå vad du borde titta efter i avtalen och vad som rent allmänt gäller. För det mesta finns det en trevlig kundtjänst som kan svara på dina frågor hos städfirmorna, men om du inte ens bestämt dig för att anlita någon kanske det känns som ett stort steg att ringa dit. Så här kommer några vanliga frågor.

Måste du vara hemma när städningen sker? 

Nej. För de allra flesta firmor är upplägget så att ni har ett möte hemma hos dig där ni går igenom vad du vill ha hjälp med och det görs en uppskattning av hur lång tid det kommer ta. Då går ni också igenom om det finns något särskilt att tänka på vid städningen av ditt hem. Den som ska städa får sen informationen innan första städningen.

Hur fungerar det med nycklar och liknande? 

Eftersom städfirmorna arbetar i människors hem har de ett system för att förvara nycklar, koder och liknande på ett säkert sätt. Exakt hur det ser ut kan skilja sig åt mellan de olika städfirmorna, men skulle de inte ta hand om kunders nycklar på ett bra sätt skulle ryktet snabbt spridas och de förlora sina kunder. Därför kan du räkna med att de är måna om att ha en bra säkerhet som du kan känna dig trygg med.

Måste du ha ett abonnemang? 

De flesta städfirmor går att anlita för enstaka städningar, men med ett abonnemang där du har städning med jämna mellanrum kan du få ett bättre pris. Det är dessutom större chans att det är samma person som kommer och städar hos dig.

Går det att avboka? 

Är det ett visst tillfälle du inte vill ha städat kan du avboka det. I de flesta abonnemang kan du få timmarna tillgodo eller slippa betala för tillfället om avbokningen görs i god tid (till exempel en vecka innan). Vill du avsluta ditt abonnemang helt brukar det inte vara några problem. Ibland kan det finnas en bindningstid om du fått ett erbjudande när du startat tjänsten.

Vad ingår i en vanlig städning? 

Exakt vad som ingår beror på vad du och städfirman kommer överens om. Vanligt är att ytor och skåpluckor torkas av, att badrum rengörs grundligt och att golven dammsugs och våttorkas.

Måste du äga bostaden för att få RUT-avdrag? 

RUT-avdraget för städning är inte villkorat med att du äger bostaden, du kan få det för städning även i hyresrätt. Det viktiga är att du bor där för att RUT-avdraget ska gälla.